19 Şubat 2012 Pazar

OLmaz OLsun!..

Atölyemin kapısına bırakmışlar hem de! Heyecanlı, eğlenceli ve çok farklıymış, bak sen! Penguenler, foklar, köpek balıkları ve daha neler neler varmış! Futbolcu köpekler varmış, e tabii, benim bugüne dek tanıdığım bütün köpekler de futbol oynuyordu zaten! Sibirya kaplanları varmış, aneeeey, bak bak bak!..

Sene artık 2012, mecburî aydınlanma çağındayız. İnsan olan, kendi olağanüstü yeteneklerini, hünerlerini sergilemek istiyorsa bunun için sirk kursun kardeşim, yabanî hayattan koparıp türlü acılar çektirerek, sırf insanlar eğlensin diye olmadık maskaralıkları hayvanlara zorla öğreterek bu ''acılar panayırı'' üzerinden para kazanacaksınız, öyle mi? Okullar toplu halde öğrencilerini götürecek, analar-babalar, öğretmenler bilet kuyruğuna girecek, çocuklar bu büyük acıların sadece cilâlı yüzünü görüp, kahkahalarla gülecek, eğlenecek, sonra da ''biz sirke gittik yaaaa...'' diye birbirlerine ballandıra ballandıra anlatacak öyle mi? Destekleyen, para verip bilet alan, çocuğunu özendiren, elinden tutup götüren herkes suçludur, bu çok acı karmaya ortaktır bayanlar-baylar! Bunu böyle bilesiniz. Vicdanınız halen kaldırıyorsa, çocuğunuzu da bu suça ortak edip sirke öyle gidesiniz! OLmaz OLsun  böyle acı eğlence diyorum, bu devirde bu saçmalığı ayıplıyorum, broşürü de parça-pincik edip çöpe yolluyorum ve o kadar, o kadar!..


İLGİ ve BİLGİ İÇİN (Vicdan sahibi bir babadan gelen e-postadır): 

Iyi Gunler,
Bu satirlari icim sizlayarak ve hayatimda ilk ve son defa gittigim bir sirkteki eziyetler konusunda yardiminizi rica etmek icin yaziyorum.
05 Subat 2012 Pazar gunu Izmir Balcova-Kipa karsisindaki arsaya 2 hafta kadar bir suredir konaklamis olan Atlantis Sirki'ne gittim. Ustelik, buyuk bir gafletle kucuk cocugumu da goturdum. Disaridan bakildiginda zararsiz ve hayvanlar hakkinda bilgilendirici bir eglence gibi gorunen bu eziyet merkezinde cekebildigim 2 fotografi ekli dosyada bulabilirsiniz. Birinde, boylari 1 bucuk ile 2 metre arasinda degistigi duyurulan 3 kopekbaliginin akvaryum demeye sahit gerektiren kucucuk bir tankta sergilendigini goreceksiniz. Digerinde ise bir Sibirya kaplaninin ufacik bir kafeste bir iluzyon gosterisinde kullanilirken goruluyor. Asil icler acisi eziyeti gosteren durumla ilgili fotografi kimsenin cekmesine izin vermediler. Insan kucagina sigacak kadar minik bir yavru kaplan, seyirciler fotograf cektirip para biraksin diye butun salonu gezdirildi. Bir kisi her fotograf cektirmek isteyenle, ensesinden tutulup basi dogrultulmak suretiyle neredeyse 50 cm uzaktan yuzlerce kez gozlerinin icine flaslar patlatilarak dolastirildi. Hayvancagizin vucudundaki tuyler yer yer dokulmustu ve cok bitkin gorunuyordu. O gunku 3. gosteri oldugu goz onune alinacak olursa yine iyi dayanmisti diyebilirim.
Cocugumun sadece akrobasi ve palyaco tipi gosterileri izlemesine gayret gosterip sonuna kadar bekledim ki bu konuda bir seyler yapabilecek yetkililere anlatabileyim. Bu anlattiklarim, sadece bizim gorebildiklerimiz. Kopekler, penguenler, foklar ne gibi eziyetlerle egitildiler diye dusunecek oldum, dusuncesi bile vicdanimi sizlatti.
Bu sirk, Portekiz'den gelmis ve web sitelerinde de goreceginiz uzere Turkiye'de Eylul 2011'den beri gezip gosteriler yapiyormus. Bir sonraki programlari 09 Subat itibariyle Izmir Karsiyaka olacakmis 
Sizden ricam, bu canavarligi engellemek icin girisimlerde bulunmaniz ve en azindan bundan sonra boyle eziyet iceren 'eglence' programlarinin denetlenmesi ve yasaklanmasi icin belediyelerin dikkatini cekmeniz. Bu kadar yeri ellerini-kollarini sallayarak gezip hayvanlara eziyeti meslek edinmis insanlari hic mi denetleyen, uyaran yok; anlam veremiyorum! Hicbir belediye gorevlisi, 'Ne yapiyorlar bunlar, bir girip izleyelim' dememis olmali ki hala yollarina serbestce devam ediyorlar. Sirkin web adresi: www.atlantissirki.com <http://www.atlantissirki.com>  
Daha fazla eziyete meydan vermeden konuyla acil olarak ilgilenmenizi onemle istirham ediyorum. Yardiminiz ve ilginiz icin simdiden tesekkur ederim.
Saygilarimla,
Ibrahim Ozan

Hiç yorum yok: