21 Nisan 2013 Pazar

कामसूत्र yani Kama'ların Sutra'sı :)


Hindistan'da aşk ve cinsellik onurlandırılan kavramlar, zaten ülke nüfusuna bakıldığında da bunun böyle olduğu anlaşılır zannediyorum:) Şaka bir yana; hakikaten çoğu Hindu tapınağının duvarlarında yukarıdaki gibi sahneleri gösteren fresk ve kabartmaları görürsünüz, hiç şaşırmayın. Aşk ve cinselliğin kutsal olduğuna inanılıyor ve bu kavramlar bu şekilde onurlandırılıyor. Ayrıca, bu sanat ögelerinin gençlerin cinselliği öğrenmelerine de yardımcı olduğu belirtiliyor. Daha detaylı bilgi için buraya bakılabilir ancak bilmelisiniz ki ''kama sutra'' asla bu kadar kısa anlatılabilecek bir şey değil. Turistler için çeşitli dillerde basılmış şık ''kama sutra'' kitaplarına hemen her yerde rastlamak mümkün ve bu en fazla satılan hediyelik denebilir:)

Udaipur-Jodhpur yolu üzerinde rastladığımız ağaçlarda asılı olan tuhaf şeylerin ne olduğunu Hintli şoförümüze sorup öğrendiğimizde durmasını rica ettik ve arabadan inip fotoğraflarını çektik. Bunlar her biri iri birer kedi büyüklüğünde olan yarasalar, gündüz uykusundalar, gece karanlık bastırdığında onların avlanma-beslenme-aktivite zamanları da başlayacak. Şoförümüz bunların kimseye zararı olmadığını, meyve-sebze ve bazı ufak böceklerle beslendiklerini, kimsenin de onlardan rahatsızlık duymadığını belirtti. Yaklaştığımızda biraz huzursuzlanan ve kanatlarını açıp kapatmaya başlayan iri yarasa kolonisini daha fazla rahatsız etmek istemedik, fotoğraflarını çekip onlara iyi uykular diledik ve yolumuza devam ettik...

Ranakhpur Jain Tapınağı hepimizi büyüledi, bizden önce de burayı ziyaret eden ve dünyanın dört bir tarafından gelen milyonlarca başka insan gibi. Yapımı elli seneden fazla süren ve beşyüz yaşında olan safî beyaz mermerden bir rûya gibiydi, her köşesi dantel dantel işlenmiş, emek, sabır, yetenek, estetik... Artık gerisini siz tamamlayın yani, muazzam, muhteşem, olağanüstü!..
 
 

Bu tapınağın giriş kapısında son derece sıkı güvenlik önlemleri var, muhafızlar tarafından neredeyse kılınızdan tüyünüze kadar aranıyorsunuz! İçeriye ancak kumaştan yapılmış çanta ya da sırt çantasıyla girebiliyorsunuz, bırakın meyve bıçağı, makas ya da çakıyı, tırnak törpüsü bile eşikten giremiyor, fotoğraf makinesi ve kamera için ayrıca ücret ödeyip bilet almalısınız, tapınak alanı içinde cep telefonu kullanmak yasak, ayakkabılar zaten çıkarılıyor, bunun yanında deri saat kayışı, kemer, cüzdan, kılıf ya da benzeri hiçbir şeyi içeri sokamazsınız, herhangi bir canlı türüne zarar verilerek ya da öldürülerek elde edilmiş hiçbir malzeme buraya sokulmuyor. Hanımlar ve erkeklerde giyim kuralları var, askılı, kolsuz blûz, mini etek ya da kısa şort, sırt ya da göğüs dekolteli, yırtmaçlı elbiseler vs. tapınak kurallarına uygun değil. Üzerinizde bu tarz bir kıyafet varsa ve gene de bu muazzam tapınağı gezmek istiyorsanız size kurallara uygun kıyafetler veriliyor. Kardeşimin ayağında gördüğünüz pantalon tapınak görevlileri tarafından verildi çünkü üzerindeki bermuda şort kurallara uygun bulunmadı:) Ayrıca; girişteki tabelâlardan birinde adet döneminde olan hanımların tapınağa girmemeleri, dışarıdan dolaşarak ibadet etmeleri ya da gezmeleri rica ediliyordu. Jainizm kurallarına göre kutsal alanlara kan, dolayısıyla da ölüm enerjisi asla sokulmuyor. İçerideki sunaklarda da sadece çiçek ve tütsü adanabiliyor, başka bir adak ya da kurban kesinlikle yok... 
 
 
 
Bu çok eski ve görkemli tapınakta dünyanın her tarafından gelen farklı din, dil ve milliyetlere sahip yüzlerce insanla birarada olduk. Kimi meditasyon yaptı, kimi bir köşede oturup kendi inancına göre dua etti, kimi guruların yönettiği mantra ayinlerine katıldı. Kimse kimseyi kınamadı, yargılamadı, zorlamadı ve en önemlisi dışlamadı. Ranakhpur Jain Tapınağı'nda bu mânada çok derin bir huzur ve muazzam yüksek bir enerji vardı. Sırf Hindistan'ın ve dünyanın en önemli, görkemli ve güzel tapınaklarından birini görebilmek için Udaipur'dan Jodhpur'a karayoluyla gitmeyi seçmiştik, iyi ki öyle yapmışız. Bu civara yolu düşecek olanların burayı muhakkak görmesini tavsiye ederek herkese mutlu Pazarlar dilerim:)

Hiç yorum yok: